Sidor

22 november 2011

Om ett kungligt kollektiv

I kollektivet där jag bor tillsammans med min Jonas och nya vännen Tove så har det precis flyttat in en tjej som heter Emelie. Hon är nyinflyttad i Norrköping precis som jag, men hon är en aning mer företagsam än vad jag är. Och nu ska hon skriva ett litet hemma-hos-reportage om vårt kollektiv för lokaltidningen! Jag fick äran att ta lite bilder, så nu ska ni få kika på vår lägenhet.
Såhär ser vår annars väldigt stökiga hall ut. Inget ljus i världen kan leta sig hit, så den är inte så fotogenisk tyvärr.
Trots att vi rensat nyligen, är alltid proppfullt med skor, halsdukar, jackor och baskrar här. Lite stökigt, men mest mysigt och hemtrevligt tycker jag.
Det första man ser från hallen är det mysiga köket. Här sitter vi ofta - pratar, äter, lagar mat, spelar spel och sånt.
En lite lustig ska med kollektivet är att det liksom har gått lite i arv. Ingen vet riktigt hur länge det har varit ett kollektiv, eller ens vilka som flyttade in först. Jag har ju bott här ett halvår, Tove i ungefär tre år och Jonas flyttade hit i somras. Det vi har kunnat luska fram är att det har varit ett kollektivt boende i minst åtta år i alla fall. Minst. Det är nästan så att man vill "släktforska" lite.
Vår livsviktiga whiteboardtavla som talar om vem som ska städa vad, vad vi ska prata om på nästa husmöte, vad de olika räkningarna hamnat på varje månad och annat som kan vara bra att veta. Och kylskåpet som är fullt med underbart trams som man blir glad av.

När man är fyra vuxna personer i ett hushåll utan diskmaskin så är det sällan vi har ett tomt diskställ. Men då ser man å andra sidan vårt fina porslin hela tiden istället.
Tappra växter i fönstret, och min favoritplansch ovanför kökssoffan.

Innan man kommer in i vardagsrummet så har vi någon slags blandning mellan hall och vardagsrum, ett mellanrum kan man nog säga. Här ska bli en ordentlig läshörna någon gång i framtiden. Men schäslong, läslampa, ett litet bord för tekoppen och en spinnande katt som bara vill gosa.
En fin öppen spis har vi också! Vi vågar inte riktigt elda i den, men det är en perfekt plats för ljuslyktor och ostämda instrument.
En av de bästa sakerna med den här lägenheten enligt mig, är dörrarna som går mellan mitt och Jonas rum. Så himla perfekt när man är ihop och bor i kollektiv tillsammans - ett varsitt rum med en varsin dörr och en dörr som går mellan våra rum. Som en liten lägenhet i lägenheten.
Och här inne bor jag.
Min lilla kreativa hörna med mina favoritmöbler. Skrivbordet, stolen, sidbordet och korgen är alla loppisfynd, och lampan har jag fått av min vän Matilda.
Min klädhörna med klädställning istället för garderob, mannekängen från ett konkursbo och byrån från en loppis i Värmland.
..och soffan som Jonas överraskade mig med en dag, som jag inte kan sluta tjata om. Bästa presenten någonsin tror jag.
Och här är vardagsrummet! Här huserar även vår fina inneboende Lotta ett litet tag. Man kan dessutom tjuvkika på mitt rum litegrann genom dörrarna om man vill. Och så ser kollektivet ut ungefär!

9 kommentarer:

Amanda sa...

Så fina bilder! Det verkar vara en himla trevlig lägenhet och ett himla trevligt kollektiv!

Regina sa...

Alltså vilken fantastisk lampa ovanför ditt bord!

Malin sa...

Kul att få kika in!
Kram Malin

Lisa sa...

åh så himla fint alltihopa!:)

Madeleine sa...

så troligt fin soffa! förstår att du inte kan sluta tjata om den. hade blivit så lycklig om min kille hade kommit hem med sen sån. likes that gonna happen!

ViolaIngeborg sa...

Så fint du har det! Gillar speciellt symaskinen!

Jessica sa...

Åh, så fint ni har det!

Magda sa...

åh herregud vilken fin soffa du har!!!

Erik sa...

Humm Vad jag saknar att bo i kollektiv när jag läser din blogg!
alla fina stunder i köket <3

Vi måste styra upp ett ö-råd snart!